Bodyweight training

Hierbij worden oefeningen gedaan met het eigen lichaam

sgewicht als “weerstand”. Deze oefeningen vereisen geen halters, apparaten of andere hulpmiddelen. Bewegingen zoals de push-up , de pull-up en de sit-up, zijn enkele van de meest voorkomende “lichaamsgewicht oefeningen”.
Omdat men geen gewichten nodig heeft, zijn lichaamsgewicht oefeningen de ideale keuze voor mensen die geïnteresseerd zijn in fitness maar geen toegang hebben tot apparatuur . De oefeningen nemen niet veel tijd in beslag en kunnen thuis of op het werk binnen een paar minuten gedaan worden.

Lichaamsgewicht oefeningen vereisen veel flexibiliteit en balans om herhalingen uit te voeren, waardoor er een extra “trainingseffect” optreedt. Dergelijke oefeningen kunnen worden aangepast aan de individuele behoefte van de patiënt. Deze progressie / regressie strategie maakt het mogelijk bijna alle niveaus van fitheid aan te spreken c.q. te behalen. Omdat er sprake is van oefeningen in “bewegingsketens” en geen geïsoleerde oefeningen, zijn deze ook veel functioneler en dus “lichaamseigen”.