Wat is Manuele Therapie?

Manuele Therapie is bedoeld voor mensen met klachten in het bewegingsapparaat, dat wil zeggen de wervelkolom en gewrichten in armen en benen.
De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passief mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren.

Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. De effecten zijn vaak direct merkbaar, men ervaart een toename in de bewegingsvrijheid en vaak een afname van pijn.

Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?

Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in gewrichten kunnen door de therapeut positief worden beïnvloed.
Hierbij kunt u denken aan:

  • Hoofd- en nekpijn (met stijfheid van de wervelkolom)
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • Hoge rugklachten, (met rib- en borstpijn)
  • Lage rugklachten, (met uitstraling naar de benen)
  • Bepaalde vormen van duizeligheid en tinnitus (oorsuizen)
  • Heup/knie/enkelklachten
  • Schouder/elleboog/polsklachten
  • Kaakklachten, (met nekklachten)

Bodyweight training

Hierbij worden oefeningen gedaan met het eigen lichaamsgewicht als “weerstand”. Deze oefeningen vereisen geen halters, apparaten of andere hulpmiddelen. Bewegingen zoals “planking”, de push-up , de pull-up, de sit-up en al hun variaties zijn enkele van de meest voorkomende “lichaamsgewicht oefeningen”.

Omdat men geen gewichten nodig heeft, zijn lichaamsgewicht oefeningen de ideale keuze voor mensen die geïnteresseerd zijn in fitness maar geen toegang hebben tot apparatuur.

De oefeningen nemen niet veel tijd in beslag en kunnen thuis of op het werk binnen een paar minuten gedaan worden. Lichaamsgewicht oefeningen vereisen veel flexibiliteit en balans om herhalingen uit te voeren, waardoor er een extra “trainingseffect” optreedt. Dergelijke oefeningen kunnen worden aangepast aan de individuele behoefte van de patiënt. Deze progressie / regressie strategie maakt het mogelijk bijna alle niveaus van fitheid aan te spreken c.q. te behalen. Omdat er sprake is van oefeningen in “bewegingsketens” en geen geïsoleerde oefeningen, zijn deze ook veel functioneler en dus “lichaamseigen”.

Medical Taping Concept

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. De achterliggende gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur.

Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie konden ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd. De gebruikte tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid.

Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid.

Na weefseltrauma reageert het weefsel met een ontstekingsreactie. Er ontstaat een lokale zwelling welke een drukverhoging geeft op het omringende weefsel. Door deze drukverhoging wordt de bloedcirculatie verstoord en neemt pijn toe.
De liftende werking van de tape geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af, de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Automatisch maakt dat een meer fysiologisch bewegingspatroon mogelijk.

Het toepassingsgebied mag breed genoemd worden:

  • Nabehandeling van (sport)blessures
  • Reduceren van ontsteking of vochtophoping (oedeem / haematomen)
  • Houdingscorrecties
  • Behandeling van overbelasting klachten ( RSI, tennis- of golfelleboog)
  • Behandeling van nekpijn / rugpijn / hoofdpijn
  • Als extra ondersteuning van fysiotherapeutische behandeling